Haber

Soruşturma açıldı: Venezuela’da ön seçimlerin durdurulması kararı

Venezuela Yüksek Mahkemesi Ekim ayında muhalif başkan adayları arasında yapılan ön seçimin sonuçlarını askıya aldı. Yargıtay’ın kararı, savcılığın, 22 Ekim’de yapılması beklenen devlet başkanlığı seçimleri öncesinde ‘muhalefet partilerinin 22 Ekim’de yaptığı ön seçimlerde hile yapıldığı’ iddiasıyla soruşturma başlatıldığını duyurmasının ardından geldi. 2024’ün ilk yarısında düzenlendi.

KOMİSYON YÜKSEK MAHKEME’YE BELGE SUNACAK

Reuters haber ajansının aktardığına göre Yüksek Mahkeme’nin internet sitesinde yayınlanan açıklamada, “Önleyici koruma talebinin ardından Ön Komisyon tarafından düzenlenen seçim sürecinin farklı aşamalarının millete olan tüm etkileri askıya alınmıştır.” denildi.

Mahkeme kararına göre, söz konusu kurulun yapısını, aday kayıtlarını, seçim kayıtlarını ve diğer belgeleri ibraz etmesi gerekecek. Kurulun ayrıca ön seçimi birinci bitiren ancak kamu görevinden men edilen Maria Corina Machado gibi adayların ön seçime katılması hakkında da açıklama yapması istendi. Bu kararla ön seçim süreci Yargıtay kalıcı kararını verene kadar ertelendi.

SAVCILIK: BİNLERCE ŞİKAYET ALDIK

Venezuela’da savcılık 26 Ekim’de yaptığı açıklamada, beklenen devlet başkanlığı seçimleri öncesinde “muhalefet partilerinin 22 Ekim’de yaptığı ön seçimlerin hileli olduğu” iddiasıyla soruşturma başlatıldığını duyurmuştu. Başsavcı Tarek William Saab, soruşturmaya ilişkin yaptığı açıklamada, ön seçimlerle ilgili çok sayıda suç duyurusu yapıldığını belirterek, “Orada işlenen dolandırıcılıkları gösteren videolar var, milletvekillerinin iradesi var” dedi. Seçmenle dalga geçiliyor, bununla ilgili binlerce şikayet aldık. Soruşturmaları yürütmek üzere 2 uzman savcıyı görevlendirdik.”

22 Ekim Pazar günü yapılan ön seçimlerde en az dört usulsüzlükle daha karşılaştıklarını kaydeden Saab, seçime harcanan paranın kaynağının bilinmediğini, bunun da kara para şüphesine yol açtığını söyledi. Saab, iddiaları açıklığa kavuşturmak için Ulusal Birincil Komite (CNP) Lideri Jesus Maria Casa’nın yanı sıra Lider Yardımcısı Mildred Camero ve diğer yetkililerin tanık olarak dinleneceğini belirtmişti.

MACHADO’YA KARŞI SİYASİ YASAKLAMA KARARI ALINDI

Ön seçimlerde herhangi bir usulsüzlük olmadığını belirten muhalefet adayı Maria Corina Machado, sandık başına iktidar partisi taraftarlarının da katıldığını kaydetti. 10 muhalefet adayının katıldığı ön seçimde, 15 yıl siyasi yasaklı olan Machado, sayılan oyların yüzde 92’sini aldı.

Soruşturma kapsamında Venezuela Mali İşler Genel Müdürlüğü, Machado’nun Venezuela’nın genel ahlakını, idari ahlakını, hukukun üstünlüğünü, barışını ve egemenliğini ihlal ettiğine karar vererek muhalefet adayına 15 yıl siyasi yasak getirdi. Venezuela hükümeti ile muhalefet arasında 11 ay önce kesintiye uğrayan diyaloğun yeniden başlamasının ardından partiler, 18 Ekim’de seçimlerin 2024 yılının ilk yarısında yapılması konusunda mutabakata vardı.

ABD YÖNETİMİ BAZI YAPTIRIMLARI KALDIRDI

ABD yönetimi, Venezuela’da hükümetin muhalefetle 2024’te seçim yapılması konusunda anlaşmasının ardından ülkenin petrol, doğalgaz ve altın sektörlerine uyguladığı yaptırımların bir kısmını askıya aldı. (DIŞ HABER)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu