Haber

M60T Tankları Modernize Edilerek Kara Kuvvetlerine Teslim Edildi

GEÇMİŞTE Savunma Sanayii Başkanlığı’nın başlattığı proje kapsamında İsrail’in modernize ederek çeşitli sorunlarla gündeme getirdiği M60T tanklarının ilk partisi modernize edilerek Kara Kuvvetleri Komutanlığına teslim edilmişti. Projeyle M60T tanklarının beyni olarak tanımlanan ‘atış kontrol sistemi’ yerlileştirilirken, tüm elektronik sistemler milli kaynaklarla üretilebilir hale getirilerek, güç seti dışındaki dışa bağımlılık ortadan kaldırıldı.

Kara Kuvvetleri Komutanlığının modernizasyon ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla başlatılan ‘Tanklara İlave Yetenek (TİYK) – M60T Projesi’ kapsamında modernize edilen 2 adet M60T tankının teslimatı törenle gerçekleştirildi. Törene Milli Savunma Bakan Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu, Türk Silahlı Kuvvetleri ve sektör temsilcileri katıldı.

‘KÖTÜ KOMŞU EV SAHİBİ OLDU’

Savunma Sanayii Lideri Haluk Görgün, törende yaptığı konuşmada, isim vermeden, geçmişte İsrail firmasına verilen M60T modernizasyon ihalesinde yaşanan sorunlara dikkat çekti. Görgün, “Geçtiğimiz dönemde yabancı firmaların yaptığı iyileştirmelerle konfigürasyonları güncellenen M60 tanklarının bakım ve onarımında yaşanan zorluklar, ürün ve hizmet sağlayan ülkelerin karşılaştığı sorunlar bizi daha da ileriye itti. Araştıran, geliştiren, üreten ve özgün çözümler hazırlayan bir ülke haline gelmek.Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla gerçekleşen yürütme kurulumuz, envanterdeki tanklarımızın güzelleştirilmesi için ‘Tanklara İlave Yetenekler Katılması Projesi’ni başlattı, ve bu proje kapsamında başta atış kontrol sistemi olmak üzere tankın temel unsurları yerli tasarım çalışmaları ile şekillendirilmiş ve bunun sonucunda pek çok alanda olduğu gibi kötü komşumuz ülkemizin savunma sanayisine de yerleşilmiştir. “Sahibi yaptı” dedi.

‘TANKLAR GÜNÜMÜZÜN TEKNOLOJİSİNE UYUMLU HALE GETİRİLDİ’

Görgün, M60T tanklarının güçlü sevk sistemleri, etkili ateş gücü ve dayanıklılıklarıyla tanındığına dikkat çekerek, “Ülkemiz bu tankları modernizasyon çalışmalarıyla güncelleyerek günümüz teknolojisine uygun hale getirdi. Atış kontrol sistemlerimizi yurt dışına ihraç ürünü olarak satarak” dedi. Bu alandaki teknolojik üstünlüğümüz dünya çapında arttı.” “Diğer ülkeler tarafından da kabul görmeye başladı. Tasarım ve üretim süreçlerinin yerli ve milli olarak yapılması, bu sistemin dünya çapında farklı konfigürasyondaki tanklara uyarlanmasının önünü açıyor. Emeği geçen tüm alt yüklenici firmalarımıza teşekkür ediyorum.” Proje, özellikle ASELSAN.”

ASELSAN İMZASI

Kara Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyacı doğrultusunda ‘Fırat M60T Projesi’ kapsamında tanklarda yabancı ‘atış kontrol sistemi’ yerine ‘Milli Atış Kontrol Sistemi VOLKAN-M’ sisteminin geliştirilmesine başlandı. Seri entegrasyon kapsamında yeni bir proje olan ‘TİYK-M60T Projesi’nin sözleşmesi, Savunma Sanayii Başkanlığı ile ASELSAN arasında 4 Temmuz 2022 tarihinde imzalandı. Proje kapsamında VOLKAN-M İlk aşamada belirlenen sayıda M60T tankına atış kontrol sistemi, tank komuta kontrol iletişim bilgi sistemi, ilave zırh koruması ve mürettebat koltukları entegre edilecek.

Proje, tank entegrasyonlarının yanı sıra ‘canlı kule eğitim modeli’, ‘masaüstü VOLKAN-M atış kontrol sistemi’ ve ‘fabrika düzeyinde bakım/onarım’ (FASBAT) uygulamalarını da içeriyor. TİYK – M60T Projesi kapsamında M60T tanklarına entegre edilecek sistemlerin entegrasyonu ve tankların bakım faaliyetleri Kayseri 2. Ana Bakım Fabrika Müdürlüğü’nde yürütülmektedir. Projenin ilerleyen dönemlerinde modernizasyon çalışmalarının Kara Kuvvetleri Komutanlığı envanterindeki diğer M60T tanklarına da yaygınlaştırılması öngörülüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu