Haber

Erivan: Azerbaycan’ın açtığı ateşte 4 Ermeni askeri hayatını kaybetti

Azerbaycan-Ermenistan sınırında gerilim son 24 saatte yeniden tırmandı. Ermenistan, Azerbaycan’ın açtığı ateşte 4 askerinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Azerbaycan, bunun Ermeni güçlerinin “provokasyonuna” bir yanıt olduğunu belirtti.

Ermenistan Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Azerbaycan güçlerinin bugün ülkenin güneyindeki Sunik bölgesindeki Nerkin And köyü yakınındaki askeri mevzilere ateş açtığı belirtildi. Bakanlık, olayda 4 Ermeni askerinin öldüğünü, 1 askerin ise yaralandığını duyurdu.

Olayın ardından Azerbaycan Devlet Sınır Teşkilatı tarafından yayınlanan açıklamada, açılan ateşin Ermeni askerlerinin “provokasyonuna” “cevap” olduğu belirtildi.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı dün, Tovuz ilçesine bağlı Kollukışlak köyü yakınındaki Azeri mevzilerine iki kez ateş açıldığını ve bir askerin yaralandığını duyurdu.

Azerbaycan Devlet Sınır Servisi, bu olay sonrasında Nerkin And’a yaklaşık 300 kilometre uzaklıktaki sınır bölgesinde yaşanan “provokasyonlara” artık “daha ciddi ve kararlı tedbirlerle” karşılık verileceğini belirterek, şunları kaydetti: “Askeri ve siyasi liderlik Olayın sorumlusu tamamen Ermenistan’dır.”

Ermenistan Savunma Bakanlığı ise Ermeni askerlerinin Azeri mevzilerine ateş açtığı yönündeki açıklamanın gerçeği yansıtmadığını belirterek Bakü’yü yalanladı.

Sınır hattı bir süredir sessiz

Sınırda gerginlik, İlham Aliyev’in üst üste beşinci kez Azerbaycan Cumhurbaşkanı seçilmesinden birkaç gün sonra yaşandı.

Azerbaycan-Ermenistan sınır hattı, 30 yılı aşkın süredir iki ülke arasında gerginliğe neden olan Dağlık Karabağ’ın kontrolünün Eylül 2023’te Bakü’nün kontrolüne geçmesinden bu yana ciddi bir çatışmaya sahne olmadı.

Uluslararası alanda Azeri toprağı olarak tanınan ancak 1990’lı yıllardan itibaren ayrılıkçı Ermeniler tarafından yönetilen Dağlık Karabağ’ın yeniden Azerbaycan’ın eline geçmesinin ardından bölgede yaşayan yaklaşık 120 bin Ermeni’nin neredeyse tamamı Ermenistan’a sığındı.

Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki savaşın resmen sona erdirilmesi amacıyla yapılan barış görüşmelerinden şu ana kadar sonuç alınamazken, her iki taraf da birbirini diplomatik süreci sabote etmekle suçladı.

DW,Reuters,AFP/CÖ,ET

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu