Zona neden olur? Zona bulaşıcı mıdır? Zona tehlikeli midir, neye iyi gelir? Zona nasıl bulaşır? Zona neden oluşur?
Zona, çocukluk çağı su çiçeği enfeksiyonundan sonra vücutta uykuda kalan VZV ile ilişkilidir. Peki Zona neden olur? Zona bulaşıcı mıdır? Zona tehlikeli midir, ne yeterlidir? Zona tehlikeli midir, nasıl bulaşır? Zona neden oluşur, kaç günde geçer?
Zona neden olur?
Zona tedavisi olmayan bir hastalıktır. Bununla birlikte, semptomları hafifletmek ve komplikasyonları önlemek için antiviral ilaçlar kullanılabilir. Zona belirtileri ortaya çıktıktan sonra dermatoloğa başvurmak değerlidir. Erken müdahale ağrı kontrolü açısından değerlidir. Zona tedavisine enfeksiyonun başlamasından itibaren en geç 3 gün içerisinde başlanmalı ve enfekte kişiler bulaştırıcı iken kendilerini izole etmelidir.
BÖLGE KAPALI MI?
Zona tedavisi sırasında ağrı kesici, krem losyon gibi formüller kullanılarak şiddetli ağrı giderilebilir. Zona tedavisinden sonra bazı kişilerde postherpetik nevralji adı verilen bölgesel ağrı ve uyuşma görülebilir. Bu durumu yönetmek için antidepresan ve nörolojik ilaçlar kullanılabilir.
Zona TEHLİKELİ Mİ, NE OLUR?
Zona, su çiçeği hastalığına neden olan Varicella Zoster virüsünden kaynaklanır. Zona virüsü daha önce su çiçeği geçirmiş kişilerde inaktif kalır ve aktive edildiğinde zona hastalığına neden olur. Zona genellikle vücudun belirli bölgelerinde kabarcıklı döküntülere ve şiddetli ağrıya neden olur.
Zona nasıl bulaşır?
Zona hastalığından korunmada en etkili sistem aşıdır. Zona aşısı hastalık riskini azaltır. Aşı özellikle 60 yaş ve üzerindeki bireyler için önerilmektedir. Ayrıca zona hastası ile doğrudan temastan kaçınmak ve hijyen kurallarına uyulması da hastalığın yayılmasının önlenmesine yardımcı olur.
Zona bulaşıcıdır. Zona olan bireyler kızarıklık olan bölgelere temas ettirmemeli ve koruyucu önlemler almalıdır. Cilt yüzeyindeki kabarcıklar aktif virüs içerdiğinden enfeksiyon kapma riski vardır.
Özetle zona için kesin bir tedavi yoktur, ancak semptomları hafifletmek ve komplikasyonları önlemek için tedavi prosedürleri vardır. Hastalığın yönetiminde erken müdahale ve hijyen kurallarına uyulması değerlidir. Aşılama ve temasın önlenmesi zona hastalığından korunmada etkili yöntemlerdir.