Ekonomi

Üretici ile pazar arasındaki büyük fark

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, ocak ayında üretici ile piyasa arasındaki fiyat farklarını ve değişimin nedenlerini değerlendirdi.

Ocak ayında üretici ile piyasa arasındaki en yüksek fiyat farkının yüzde 404,2 ile portakalda görüldüğünü belirten Bayraktar, “Portakaldaki fiyat farkını yüzde 396,7 ile mandalina, yüzde 385,2 ile limon ve yüzde 256,5 ile soğan takip etti.” İfadesini kullandı.

Bayraktar, piyasada üretici fiyatından portakal ve mandalinanın 5 kat, limonun 4,9 kat, soğanın ise 3,6 kat yüksek fiyatla satıldığına dikkat çekerek, şu bilgileri verdi:

“Üreticide 4 lira olan portakal 20 lira 17 kuruşa, 5 lira 25 kuruş olan mandalina 26 lira 8 kuruşa, 3 lira 83 kuruş olan limon ise 2 liraya satıldı. 18 lira 58 kuruşa, 5 lira 8 kuruş olan soğan ise 18 lira 11 kuruşa satıldı.”

Piyasada fiyatı en çok artan ürün ise yüzde 34,7 ile yeşil fasulye oldu.

Bayraktar, Ocak ayında bir önceki aya göre piyasadaki 42 üründen 29’unun fiyatında artış, 13 ürünün fiyatında ise düşüş yaşandığını, piyasada fiyatı en çok artan ürünün ise 2019’da olduğunu belirtti. yüzde 34,7 ile yeşil fasulye oldu.

Bayraktar, yeşil fasulyedeki artışı yüzde 29,8 ile salatalık, yüzde 28,4 ile ıspanak ve yüzde 22,9 ile pırasanın takip ettiğini, fiyatı en fazla azalan ürünün ise yüzde 20,7 ile kuru üzüm olduğunu belirtti. Bayraktar, kuru üzümdeki fiyat düşüşünü yüzde 10,8 ile fındık, yüzde 10 ile beyaz lahana ve yüzde 9,1 ile maydanozun takip ettiğini belirtti.

Üreticideki fiyat değişiklikleri

Ocak ayında üreticilerin ürettiği 34 ürünün 24’ünde fiyat artışı yaşanırken, 2 üründe fiyat düşüşü görüldüğünü, 8 üründe ise fiyat değişikliği yaşanmadığını belirten Bayraktar, “Üretici fiyatlarına kuru fasulye dahildir, nohut, kırmızı mercimek, yeşil mercimek, pirinç, kuru üzüm, kuru incir, “Antep fıstığında fiyat değişikliği olmadı.” değerlendirmesini yaptı.

Bayraktar, söz konusu ayda üreticide en büyük fiyat düşüşünün yüzde 27,3 ile portakalda görüldüğüne dikkat çekerek, şu bilgileri paylaştı:

“Portakaldaki fiyat düşüşünü yüzde 10,8 ile yumurta izledi. Portakalda rekoltenin yüksek olması ve talebin yeterli olmayışı fiyatların düşmesine neden oldu. Artan üretime karşılık beklenen talep yeterli olmayınca ürünler yarıda kaldı. dal.”

Fiyat değişikliklerinin nedenleri

Üretici fiyatlarındaki değişimin nedenleri hakkında da bilgi veren Bayraktar, yumurtadaki fiyat düşüşünün arz ve talepteki değişimden kaynaklandığını, yeşil soğan, salatalık, marul ve patlıcan arzındaki azalmanın ise ürün fiyatlarının artmasına neden olduğunu kaydetti. .

Ziraat odaları aracılığıyla girdi piyasalarından alınan fiyat bilgilerine göre ocak ayında amonyum nitrat, amonyum sülfat ve üre gübresi fiyatlarının arttığına dikkat çeken Bayraktar, süt yemi fiyatlarında da artış yaşandığını belirtti. besi yemi, elektrik ve mazot.

aralikhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu