Haber

Ürdün Kralı Abdullah, Netanyahu’ya “Mescid-i Aksa’ya saygı duymasını” hatırlattı

Ürdün Kralı II. Abdullah, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya “Mescid-i Aksa’nın konumuna saygı duymasını” hatırlattı.

Ürdün Kraliyet Mahkemesi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre Kral Abdullah, Netanyahu’yu başkent Amman’da kabul etti.

İki ülke arasındaki ilişkilerin ele alındığı görüşmede, Filistinlilerin bölgesel ve ekonomik projelerden yararlanma olanakları ele alındı.

İşgal altındaki Doğu Kudüs’teki Mescid-i Aksa’nın tarihi ve hukuki konumuna saygı gösterilmesi gerektiğini hatırlatan Kral Abdullah, siyasi barış sürecinin önünün açılabilmesi için şiddetin durdurulması ve sükûnetin sağlanması gerektiğine dikkat çekti.

Barış fırsatını baltalayacak herhangi bir eylemden kaçınılması gerektiğinin altını çizen Abdullah, Ürdün’ün iki devletli bir çözüm yoluyla başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devleti kurma taahhüdünü vurguladı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile beraberindeki heyetin görüşmesine Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman es-Safedi ve İstihbarat Dairesi Başkanı Tümgeneral Ahmed Hüsni de katıldı.

İsrail hükümetinin basın ofisinden yapılan açıklamada, iki liderin “İsrail ile Ürdün arasında bölgesel istikrara katkı sağlayan stratejik, güvenlik ve ekonomik iş birliği başta olmak üzere bölgesel konuları ele aldığı” paylaşıldı.

İsrail basını, Netanyahu’nun Ürdün’e yaptığı sürpriz ziyaretin iki ülke ilişkilerinin gergin olduğu bir dönemde gerçekleştiğine dikkat çekti.

Ben-Gvir’in kışkırtıcı Aksa baskını

İsrail ile Ürdün arasında 26 Ekim 1994’te imzalanan barış anlaşmasına göre Mescid-i Aksa, Ürdün Vakıflar, İslami İşler ve Hazretler Bakanlığı’na bağlı Kudüs İslami Vakıflar İdaresi’nin himayesi altındadır.

Netanyahu hükümetinin aşırı sağcı Milli Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir’in 3 Ocak’ta İsrail polisinin yoğun koruması altında Mescid-i Aksa’ya baskın düzenlemesi iki ülke arasındaki gerilimi tırmandırdı.

Bunun üzerine İsrail polisinin Ürdün’ün Tel Aviv Büyükelçisi Gassan al-Mecali’nin Mescid-i Aksa’ya girmesini engellemesi gerilimi daha da artırdı.

Ürdün hükümeti tepkisini iletmek için İsrail’in Amman Büyükelçisi Eitan Sorkis’i Dışişleri Bakanlığı’na çağırarak protesto notası verdi. Mecali, İsrail polisi tarafından engellendikten 3 saat sonra Mescid-i Aksa’ya girmişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu