Haber

Tarımsal donların vurduğu ilçede meyveye ulaşmak hayal oldu.

Tarımsal donların vurduğu ilçede meyveye ulaşmak hayal oldu.

SAKARYA – Meyve ve sebzesiyle ünlü Sakarya’nın Pamukova ilçesinde çok sayıda meyve ağacı, tarımsal don nedeniyle zarar gördü. Pamukova Ziraat Odası Başkanı Yaşar Ulukaya, “Kaybımız çok büyük” dedi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün uyarıları sonrasında meyve ve sebzesiyle ünlü Pamukova’da tarımda don olayı yaşandı. Hava sıcaklıklarının eksi derecelere düştüğü ilçede çiftçiler ateş yakarak önlem almaya çalışsa da bazı çiçek açan şeftali, ceviz, erkenci üzüm, erik ve ayva ağaçları don nedeniyle zarar gördü.

“Şu anda en büyük zarar bağlarımızda ve şeftali bahçelerimizde”

Konuyla ilgili açıklama yapan Pamukova Ziraat Odası Başkanı Yaşar Ulukaya, “30-31 Mart tarihlerinde bölgemizde yoğun kar yağışı sonrası meydana gelen don olayı üreticilerimizde büyük kayıplara neden oldu. Dondan dolayı meyve bahçelerimiz büyük zarar gördü. olay.Eser kaybımız çok büyük.Bundan sonra temel kaybımız güneşi gördükçe yanıyor olacak.Üzüm sürgünleri tekrar patlayacak ama ne yazık ki yaprak yapacak.Meyve olarak bu yıl bir daha ürün vermeyecek, Seneye de öyle olacak. En çok erkenci üzümlerimiz zarar gördü. Ova “Yurdun diğer yerlerinde kalanlar değil, bağ bölgelerindeki meyveler daha çok zarar gördü. Şu anda en büyük zarar bağlarımızda ve şeftali bahçelerimizde” dedi.

“Pamukova bölgesindeki kaybımız çok büyük”

İlçe Tarım Müdürlüğü’nün tarla kontrolleri yaparak alanda ne kadar hasar oluştuğunu tespit edeceğini söyleyen Ulukaya, “Şu anda verim kaybımız çok fazla. Biz sofralarımızda ucuz meyve beklerken maalesef sofralarımız bozulacak.” Yazın kilo verme nedeniyle pahalı olabilir” diyenler, “Soğuklar henüz bitmedi. Nisan ayına girdik. Her yıl 17-23 Nisan tarihlerinde tekrarlayan soğuk algınlığı vardır. Bu soğuğu kazasız, doğal afetsiz atlatabilirsek bundan sonra bir kayıp olacağını düşünmüyorum. Her şey Allah’tandır. Allah’tan başka elimizden bir şey gelmiyor. Bu çiçeklere bakacağız. Bu çiçeklere bakacağız. Onlarla ilgileneceğiz ve onları masaya götüreceğiz. Fiyatların ne olacağını bilmiyoruz. Pamukova bölgesinde büyük bir kaybımız var ama diğer bölgelerde sıkıntı nedir bilmiyorum. Tıpkı doğal afetlerden kaynaklanan kayıplar gibi. Orada varsa bu yaz zor geçecek demektir” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu