Ekonomi

Mersin Narenciye Festivali’ni ilk 3 saatte 50 bin kişi ziyaret etti

Mehmet Nabi Batuk / MERSİN

‘Mersin Narenciyedir, Narenciye Hayattır’ sloganı ile düzenlenen 8. Mersin Milletlerarası Narenciye Şenliği Yenişehir İlçesi Kıyı Bandı’nda yer alan Kültür Park’ta düzenlenen merasimle başladı. Türkiye’de narenciye eserlerinin şahsen kendisinin süsleme aracı olarak kullanıldığı birinci ve tek şenlik olan Mersin Milletlerarası Narenciye Festivali’nde 70 bin dönüm alan üzerine kurulan figür ve alan süslemelerinde 100 bin kilogram yükünde 500 bin adet narenciye eseri kullanıldı. Şenlik hazırlığında günde ortalama 70 kişi ile 10 bin saati aşan iş gücü misyon yaptı. Şenliğin birinci 3 saatinde yaklaşık 50 bin kişi ağırlanırken, alana çocukları ile birlikte gelen aileler, çalan müzikler eşliğinde dans etti. Açılan stantlarda yöresel eserler ve el emeği çalışmalar da görücüye çıktı. Greyfurt, portakal ve limonla süslenen kuş, tren, ahtapot, ejderha, balina, denizaltı ve helikopter figürleri de Mersinlilerin şenlik alanındaki fotoğraf stüdyosu haline geldi. Vatandaşlar figürlerin önünde fotoğraf çektirmek için adeta birbirleriyle yarıştı.

Festivalin açılış konuşmasını gerçekleştiren Mersin Ticaret Borsası ve Mersin Memleketler arası Narenciye Şenliği İcra Heyeti Lideri Abdullah Özdemir, narenciyenin kent ile özdeşleştiğini ve ortak paydaları narenciye etrafında kentin tüm dinamiklerinin el ele vererek bu şenliği organize ettiklerini kaydetti. Lider Özdemir, “Rize için çay, Ordu ve Giresun için fındık, Malatya için kayısı, Aydın için incir neyse Mersin için de narenciye odur. Her vakit ve her şartta olduğu üzere narenciye üreticilerimiz üretmeye, ihracatçılarımız ihraç etmeye devam ediyorlar. En büyük isteğimiz üreticilerimizin ve ihracatçılarımızın alın terlerinin karşılığını almalarıdır. Ana maksadımız kamuoyunun dikkatini narenciye ve narenciyenin başşehri Mersin’e çekmektir. Çünkü Türkiye narenciye üretiminin yüzde 26’sı, ülkemiz narenciye ihracatının 36’sı Mersinimize aittir. Mersin’in ihracat gelirinin yüzde 15’i narenciyeden geliyor. Böylelikle ülkemizin dünya üretiminde sekizinci, ihracatında üçüncü olduğu narenciyenin hak ettiği bedeli bulmasını sağlamayı hedefliyoruz. Üretimin ve başta genç kuşaklarımız olmak üzere tüketimin artması esas hedefimizdir. Bilhassa marka yaratmanın ve marka bedelini yükseltmenin, yeni ihraç pazarlarına açılmanın yollarını bulmalıyız” dedi.

“Mersin’deki festival sayısını artıracağız”

Mersin Büyükşehir Belediye Lideri Vahap Seçer ise kentlerin tanıtımını ulusal ve memleketler arası seviyede yapmak için, şenliklerin kıymetli fırsatlar sunduğunu kaydetti. Mersin’i festivaller kenti yapmak istediklerini ve bunun için de çaba sarf ettiklerini ifade eden Seçer, “Mersin narenciyenin başkenti diyebiliriz. O derece önemli; kentin hem ekonomisine, hem de istihdamına çok önemli katkı sağlıyor. Geçen hafta Tarsus’ta 1. Milletlerarası Tarsus Festivali’ni yaptık. Bu şenlikleri artırarak devam ettireceğiz. Mersin’de her şey çok daha güzel olacak. Bunun da Türkiye’ye yansımasını istiyoruz” diye konuştu.

“Narenciye vitamin deposu, Mersin de narenciye deposu”

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan da narenciyenin vitamin deposu, Mersin’in de narenciye deposu olduğunu söz ederek şöyle konuştu: “Ülkemizin ve dünyanın tüketimine, burada üretilen eserlerin çok kıymetli bir katkısı var. Şenlikler tıpkı vakitte; kaynaşma, bir ortaya gelme, şenliğin temasını oluşturan bahislerle ilgili bilgi alışverişinde bulunma, buna tabanlar oluşturma ve biraz da doğal ki işin cümbüş boyutunu içerir. Bu şenlik kapsamında, 300’e yakın stant ve 30’a yakın figür ile buralar şenlenmiş durumda. Binlerce vatandaşımız geliyor. Önümüzdeki yıl daha da geniş kapsamlı bir şenliği daima birlikte yapacağız.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu