ABD bankası Borsa İstanbul’daki operasyonun ardından çıktı
Borsa İstanbul’da son dönemde yaşanan düşüş seçim öncesi de devam ederken, BIST 100 Endeksi 4.400 puanın altına inerek Kasım 2022 seviyelerine geriledi.
Bu yılın ilk gününde 5.704 puanla en yüksek seviyeyi gören endeks, yılbaşından bu yana 18 haftanın 11’inde haftayı düşüşle tamamladı. Borsada seçime bir hafta kala düşüş yüzde 8’e ulaşırken, yılbaşından bu yana kayıplar yüzde 20’yi geçti.
YATIRIMCI SAYISI ARTTI AMA GELENLER BOŞ OLDU
Ancak bu dönemde yatırımcı sayısı rekor kırdı. Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre borsa yatırımcısı 4 Mayıs prestijiyle 5 milyonu aştı. Halka arzların da etkisiyle yılbaşından bu yana 1,3 milyon yeni yatırımcı gelirken, yatırımcı bu dönemde kazanmaktan başka sahip olduğu her şeyi kaybetti. Söz konusu dönemde borsanın maliyeti 6,2 trilyon liradan 5,06 trilyon liraya gerilerken, 1,2 trilyon lira eridi.
TAHMİN “MİLLET İTTİFAKI KAZANDIRIRSA DÖVİZ, CUMHURİYET İTTİFAK KAZANDIRIRSA DOLAR YÜKSELİR”
Borsadaki operasyonların arkasında ABD’li yatırım bankası JP Morgan vardı. JP Morgan, 2 Mayıs tarihli raporunda, Millet İttifakı’nın seçimi kazanması durumunda borsanın yüzde 79’a çıkacağını iddia etti. Raporda, yeni hükümetin “geleneksel politikalara sıkı sıkıya bağlı kalması” halinde MSCI Türkiye endeksinin (borsa) dolar bazında yüzde 74 yükselebileceği öngörülüyordu. Ortodoks politikalardan geri dönülmezse yani faiz artırılmazsa dolar/TL seviyesinin 30 lirayı geçeceğine işaret edildi. JP Morgan bu süreçte sadece rapor yayınlamakla kalmadı, fiyat bozucu hareketleriyle de hükümeti yatırımcının gözünde hedef tahtasına oturttu.
SPK CEZASINI BANKAYA VERDİ
Varlık Fonu yaptığı alımlarla düşüşleri engellemeye çalışırken, SPK manipülatif eylemlere yönelik soruşturma başlattı. Soruşturmalar sonucunda Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), fiyat hareketlerini çarpıtarak yatırımcıyı heba ederek sandığı etkilemeye çalışan JP Morgan’a 32,7 milyon lira para cezası verdi. Ayrıca yurt dışında kaldıraçlı işlem yaptığı tespit edilen 42 adet internet sitesine Türkiye’de yerleşik kişilerin erişiminin engellenmesi için Sermaye Piyasası Kanunu’nun 99. maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca yasal işlemlerin yürütülmesine karar verildi.